lördag 22 november 2008

Tankar från min första universitetstävling

Är precis hemkommen från Kingston, som för den intresserade ligger beläget vid Lake Ontarios norra strand och en gång i tiden var Kanadas huvudstad. Där finns också Kanadas säkraste fängelse, vilket innebär att alla de "farliga" bovarna finns inlåsta där. Avståndet dit? Ja...en cirka 4 timmar, lite längre på vägen dit med tanke på mycket trafik utanför Toronto och lite snabbare på vägen hem.

Det har varit en lång dag. Uppstigning strax före sex då tävlingarna körde igång redan klockan 08. Ska bara förtydliga att jag INTE tävlade denna gång. Vårt (mitt och Sashas) program är inte klart ännu. Förhoppningsvis kan vi delta nästa tävling (som är i januari i London, Ontario). Hur som helst så tävlar universiteten mot varandra; en person från varje skola får delta i varje klass. De klasser som fanns på denna tävling var;
  • Junior* och Senior* (silver) Similiar Dance
  • Junior och Senior (gold) Individual Dance
  • Creative Dance
  • Herrar friåkning
  • Damer kortpfrogram
  • Senior och Junior Damer Långprogram
  • Junior och Senior Par
*) "Junior" är en lägre klass än "senior". Lite som A och B-klass ungefär. Är utöver junior/senior även indelat i gold och silver... lite förvirrande men en 11-12 olika klasser fanns med på schemat.

Till nästa tävling ska troligen även synchronized skating och "fours" dans och par ingå. Fours' ska bli spännande...fyra tjejer samtidigt...

Men men...Tillbaka till dagens händelser. Förutom deltagare i ovan nämnda klasser så är själv huvudgrejen lagtävlingen mellan skolorna. Utefter ranking; 1:a plats = 10 p, 2:a = 7 p osv. så räknas ett sammanlagt resultat ihop och en skola segrar. Waterloo (mitt universitet) lyckades komma 5:a bland 10 lag. Tydligen inte helt illa om jag förstår tjejerna i laget rätt. De som brukar stå högst på pallen är Queen's (Kingston) och Western (London) och de fanns bland topp 3 även idag.

Är en rätt kul grej det där med universitetstävlingar i alla fall. Även om alla inte håller speciellt hög klass så är det ett sätt att kunna fortsätta med sporten. Damklassen (friåkning och kortprogram) var förresten riktigt bra. De flesta klarade dubbel axel vilket ungefär skulle vara GLM - SM nivå i Sverige. Nu tror jag inte universitetstävlingar skulle vara något för Sverige då det inte finns så stort underlag för idrott på universitetsnivå över huvudtaget men en del saker kanske skulle funka i konståknings-Sverige.

Som till exempel individuell isdans. Eller isdans i par - men med två tjejer. På universitetsnivå här så MÅSTE det vara två tjejer som tävlar ihop. Kanske kan te sig lite diskriminerande men så har någon bestämt. Men med tanke på den killbrist som finns inom sporten i Sverige så är det ju knappast många killar som skulle drabbas av en sådan regel. Och förresten så skulle ju dessa killar i så fall kunna köra "riktig" isdans istället. Individuell isdans innebär att tjejen som tävlar kör två danser (precis som i riktig isdans) fast på egen hand. Utan en partner. Tror absolut att det skulle funka hemma i Sverige. Problemet skulle bara vara att hitta tränare och domare... Tror att det faktiskt skulle kunna utveckla isdansen i Sverige (som i dagsläget är näst intill obefintlig). Tror även att det skulle passa en hel del tjejer som helt enkelt inte gillar det där med hopp och piruetter. Istället för att lägga av helt (om nu inte alternativet med team finns - vilket det inte gör på många ställen) skulle nog många kunna uppskatta isdansen. Det krävs ju inte så mycket. Danserna är redan bestämda - mönstrena för danserna finns nedskrivna och musiken är ju förutbestämd. Allt finns säkert hos ISU.

Hittade ett klipp på youtube från förra året. Som sagt...nivån är inte alltid så hög men det är ju inte allt huvudsaken!



(Lila sammetsdräkter = University of Western Ontario, Blå = Queens, Svart-gula = Waterloo. I övrigt så syns bl a McGill (Montreal), Ryerson (Toronto), Wilfrid Laurier (andra unversitetet i Waterloo mfl...)

Inga kommentarer: